Vad kostar det att trycka 10 t-shirtar? 

Om du enbart vill ha en enda t-shirt med eget tryck kan detta enkelt och prisvärt beställas från flera fotobutiker. Det är från de butiker som främst vänder sig till privatpersoner. Men när företag ska beställa profilkläder handlar det ofta om minst 10–20 t-shirtar med samma tryck. Då går de istället till ett tryckeri där betydligt bättre pris kan erbjudas. Men då blir också begränsningen den att du minst beställer ett visst antal tröjor på en gång.  

Hur många färger ska trycket bestå av? 

När ett tryckeri ska genomföra tryck på kläder skapas schabloner för varje färg. Med andra ord finns en viss kostnad per färg som ska användas. Därmed blir ett tryck i en enda färg billigast. Genom att ta en t-shirt i färg och sedan trycka med svart text kan det ändå bli snyggt oavsett om text eller logga ska med. Ska man ha många färger bör även digitalt fullfärgstryck övervägas som ett alternativ.  

Det är inte heller ovanligt att man på ett tryckeri kan välja brodyr istället för tryck. Brodyr håller längre och försvinner inte sakta men säkert i tvätten. Däremot kan inte alla detaljer broderas.  

På hur många ställen ska tryck appliceras? 

Andra frågan, som avgör priset, är hur många platser på dessa t-shirts som trycket ska appliceras på. Det vanligaste är att ha tryck på bröstet eller fronten. Men detta kan kombineras med att även ha tryck på ärmarna eller på ryggtavlan. Varje extra plats ger då en extra kostnad.  Posters, Flyers, tryck

Hur många tröjor önskas? 

Följande exempel är taget från ett större tryckeri och visar hur stor skillnaden kan bli beroende på ett flertal faktorer. (Priserna som anges är enbart exempel.)   

Exempel: Kostnad för t-shirtar som trycks i en färg och trycket enbart sätts på bröstet =87 kr/st. Detta förutsatt att man vill ha 10 st. Men bara genom att öka antalet till 25 st blir priset betydligt bättre med 61,30 kr per T-shirt. Lägst pris ges om man väljer 1000 st eller fler vilket innebär en kostnad på 25,92 kr. Genom att beställa större mängder går det alltså att få ner priset rejält.  

Jämför offerter 

Eftersom det är flera faktorer som avgör vilket pris som ett tryckeri tar ut för att trycka T-shirtar kan man prova sig fram med olika tryck, olika antal färger osv. för att därigenom hitta en acceptabel prisnivå. Men man bör även kontakta mer än enbart ett tryckeri och ta in offert. En del är specialiserade på textiltryck och har detta som huvudsaklig tjänst. De kommer till stor sannolikhet kunna erbjuda ett bättre pris än ett tryckeri som främst gör pappersprodukter men även genomför vissa textilarbeten.  

Via tryckeriernas hemsidor kan man ofta ladda upp logga och designa sin t-shirt och därefter se pris. Många erbjuder även praktisk hjälp med att utforma design så att det blir så snyggt som möjligt. Men kontrollera i så fall om det kostar extra eller om det ingår i priset förutsatt att du beställer ett visst antal plagg.